<![CDATA[W639164 - Blog]]>Wed, 04 Oct 2023 14:58:30 +0200Weebly<![CDATA[Flo og fjære]]>Sat, 05 Aug 2023 17:03:19 GMThttp://kajakkogturliv.no/blog/flo-og-fjaereFlo og fjære kan virkelig lage problemer når du er ute og padler. Det er derfor viktig å ha et forhold til det. Enkelte steder er forskjellen ubetydelig, mens andre er de essensielle. 
I sommer padlet vi på Smøla. her var forskjellen på nærmere 2m. Det vil si at den fjordarmen du padlet ut muligens er tom for vann når du skal inn igjen. Eller du har satt teltet på en holme ved lavvann, og når vannet kommer tilbake står teltet under vann. Da er det kjedelig å ha lagt seg. Flo og Fjære forandrer seg i forhold til månefaser osv. ved nymåne og fullmåne får man såkalt springflo. 

Her er to bilder fra samme plass to dager før fullmåne
Vi lå her til dagen før fullmåne og da sto vannet 35 cm fra teltet, mellom 5 og 7 cm lavere. Tidevanntabellen sa da at vannet ville bli ytt ligere 12cm høyere kommende natt, ergo måtte vi forlate denne plassen og finne en høyere opp i terrenget. Dette må man også tenke på når man legger kajakken på land for natten. Vil den bli liggende eller tatt av vannet.
En annen litt artig følge av tidevann er forsinkelse, hvis vann må ut og inn av trange passasjer for å fylle opp "bassenget" så får man tidevannsstrøm. denne kan bli veldig krevende, både å padle opp og ned. Men det betyr også at selv om tidevannstabellen sier maks flo kl. 12 så betyr det ikke det her. Maks vannstand kan komme senere. I de tilfeller er det også viktig å ha sett på kartet, Er det trange passasjer  så tar det lenger tid å fylle opp, og lenger tid å tømme. Dermed er det viktig og ta hensyn til både kart og tidevann før man legger i veg og eller setter opp leir. 
]]>
<![CDATA[Om Kajakk og turliv]]>Wed, 02 Nov 2022 12:42:52 GMThttp://kajakkogturliv.no/blog/om-kajakk-og-turlivPicture
Mitt navn er Roger Ellefsen. Siden jeg var en 12-13 år har turlivet vært en stor del av mitt liv. Jeg er en -66 modell så det begynner å bli noen år. Fotturer i fjell, skog og mark, padling med Kano, fluefiske og foto har fått mye av min tid,  jeg kjøpte min første Kajakk i 2013. Nå er min hovedinteresse kajakkpadling og hav. Før jeg begynte med#kajakk var havet  aldri et alternativ, og nå ser jeg hva jeg gikk glipp av. Her vil jeg dele noen av mine erfaringer, vise til teltplasser og ikke minst parkeringsplasser, noe jeg har synes er en utfordring når jeg kommer til en ny plass. Jeg er ingen teknisk superpadler, men tok for noen år siden våttkort på Hamar Ro og padleklubb og teknikk kurs hos Kajakkguiden i Ålesund. Disse kursene vil jeg anbefale alle både med tanke på sikkerhet og gleden ved å #padle. Jeg er medlem av Furnesfjorden kajakklubb på Brumunddal. Håper du på disse sidene kanskje finner inspirasjon til turer og litt info som kan gjøre planleggingen, og starten på turen litt enklere

Alle bilder er mine og eller Hege sine. 

]]>
<![CDATA[Rossö - Pärlan På Kusten]]>Mon, 31 Oct 2022 06:23:48 GMThttp://kajakkogturliv.no/blog/rosso-parlan-pa-kustenRossö er et fint utgangspunkt for flere turer. 
Herfra kan du padle over til Koster, men kan også padle flere fine turer innaskjærs, nordover mot Strømstad, eller sørover mot Resö eller Havstensund. Koster kan du se mer av under fanearket Strømstad. Dette er bilder fra nærområdene til Rossö
Det er en fin stor parkeringsplass helt ned til stranden ved båthavnen på Råssö ved Långesand. Her kan man som skiltet viser stå (i skrivende stund) gratis, med unntak av tidsrommet 15.06 - 15.08. I denne perioden er det tidsbestemt og det koster noen kroner. Det er en annen langtidsparkering på venstre side av veien ca. 1km før du kommer frem til båthavnen, så det er muligheter hele året. 

Turforslag

Start turen fra Rossö havn og padle over til Saltö. Er det mye vind kan du padle på innsiden under brua mellom Tjärnö og Saltö
Ta nordvest, da får du fine teltplasser på Längholmen og Lökholmen, eller Trollholmen hvis det er mye vær. Dagen etter kan du fortsette østover til Tångeholmen og så rett sørover til Klinten, hvor du kan overnatte. Er du heldig får du en fantastisk soloppgang her. Deretter kan du ta turen videre sørover og kanskje padle utsiden av Rossö på vei tilbake eller padle sørvestover tilbake til utgangspunktet. 
Padler du videre sørover må du ikke gjøre det ved lavvann. da kan du padle deg fast. Det er grunt et stykke. Turen på bilde er på ca. 18km.
Telting og bading
se kajakk og Turlivs padlekart Sveriges Vestkyst under fanearket diverse
Det er flere fine teltplasser både innaskjærs og utaskjærs, en kort padletur fra parkeringsplassen, noe som kan være fint om man kommer litt sent. Det er også en Campingplass og ellers fine teltplasser langs fastland. les mer om det under fanearket Strømstad
I dette området er det mange fine sandstrender, så bading og strandhogg med kajakk går som en drøm. Innaskjærs er det veldig mye svaner og annen fugl, spesielt rundt Klinken og Älgölelerans naturreservat, det er grunt og gode næringsforhold for gressetere, men ikke grunnere enn at man helt problemfritt padler rundt. En veldig fin (helge)tur med utgangspunkt Rossö kan være å ta turen innaskjærs fra parkeringsplassen til Klinken, videre nordover forbi Nycleby og opp til Raskerød, før turen går vestover mot Långestrand. Da er det fine teltmuligheter på Inre Burholmen, om det blåser mye, eller ute ved Lökholmen, men her ute er det veldig lite som hindrer vinden. Det er ikke sikkert du sover godt om du får en høststorm rullende inn over Lökholmen, Alternativet er naboøya Langholmen, her ligger man mer i ly. men mister utsikten til storhavet og Koster. Derifra kan turen gå utenfor/innenfor Saltö på veg tilbake til parkeringsplassen på Rossö (les mer om teltplasser på fanearket Strømstad)
Dette er mellom Älgölerans Naturreservat og Rossö Her må man i slutten av denne kanalen løfte kajakken over en liten veg. 
Teltplass rett ved båthavnen før man kjører over brua til Rossö
]]>
<![CDATA[Kynnavassdraget]]>Sun, 28 Aug 2022 12:22:41 GMThttp://kajakkogturliv.no/blog/kynnavassdraget-280822Kynna vassdraget finner du i Finnskogen øst for Elverum. 
Elva er et padleeldorado for Kano folk men passer også fint for kajakkfolket. Elva er lettpadlet og passer også for nybegynnere og barnefamilier, men disse bør kanskje holde seg unna de øvre partiene. 
Turen finner dere også på UT sine kart, her er det også avmerket, som dere ser over, telt, og rasteplasser. 
Vi startet vår tur i fra Kynnsjøen og padlet ned til Kynndammen. Dette er en padletur på ca. 28 km. i variert terreng. Det er flere små - middels store sjøer på strekningen og imellom slynger elven seg rolig nedover. I hvert fall i fra Silkesjøen og nedover. Mellom Kynnsjøen og Silkesjøen har elva litt mer fart, og etter Kynnsjøen må en gammel demning passere. Her går elva relativt raskt og det er veldig grunt mange steder. 
På terrenget virket vannstanden til å være normal, men det var litt for lite vann til at vi klarte padle mellom Kynnsjøen og Silkesjøen. Vi måtte ut av kajakkene utallige ganger og vasse små strekninger, Heldigvis hadde vi valgt plastkajakker, jeg tror ikke vi kunne kommet ned med en glassfiberkajakk i behold. Terrenget er kraftig og tett bevokst helt ned til elva, så eneste mulighet er vannveien nedover.  
Legger man ut fra Silkesjøen har man et bedre utgangspunkt, men man får da en 8 km kortere, men også mer behagelig start på turen. Det er enkelt å få parkert helt ned mot vannet. 
Første matpause på Silkesjøen. Her fant vi en fin plass som også egner seg godt som leirplass på østsiden og nesten helt sør på vannet. *Det eneste teltet vi så på turen lå på vestsiden av sjøen, hvor også veien går, men det var antakelig noen som var mer opptatt av fiske en padling. Det vaket godt i ut-oset av vannet. 
Herfra og nedover gikk padlingen fint, men det kan være litt skummelt. Det ligger masse gamle trær og stokker i elva. Hvis du ser vannet gjør en annerledes bevegelse ett sted, enn alle andre, er det mest sannsynlig noe som stikker opp i vannskorpa og som i verste fall kan velte deg om du ikke er obs. Elva er en gammel fløtings - elv. siste gang det ble fløtet tømmer her var i 1970, så kanskje noen av de er rester etter en svunnen tid, men også mye trær har veltet ut i elva og blitt liggende med rot og greiner. Vi så også mye spor etter beveren og dens aktiviteter. Den liker jo også og felle trær så de blir liggende ut i vannet. Flere beverhytter så vi også på vei nedover, men ingen bever. Men den er der, så hadde vi padlet i skumringen hadde vi nok stiftet bekjentskap med den også. 
Til å være en så fin og lett tilgjengelig elv, traff vi forbausende få mennesker. Et følge på 5 karer i kajakk hadde slått seg til langs bredden nedenfor Sævsjøen og vi møtte en kajakk på vei oppover enda litt lenger ned. Det er alle vi møtte, og vi så bare det ene teltet oppe ved Silkesjøen, så her er det plass til flere. Også litt lenger ned i elva har du noen raskere partier, men disse var padlebare, og korte, samt en fin avveksling fra de rolige partiene. 
Men stort sett renner elva bedagelig nedover til Kynndammen. Vi parkerte en bil nede ved dammen og tok en bil opp til Kynnvannet. Det er godt med parkeringsmuligheter begge steder og hele veien opp. Veien går stort sett rett ved siden av elva hele strekningen, så her kan man korte ned som man vil. På kartet ser det ut som det greit skal kunne gå an å starte enda høyere opp, og passerer man Kynnadammen, ser det også ut til at man kan padle lenger ned. Men det har jeg ikke funnet noen informasjon om. Kynna løper etter hvert sammen med Flisa som igjen løper sammen med Glomma som igjen renner ut i Oslofjorden ved Fredrikstad, så hvis man virkelig vil kan man jo fortsette så langt man vil.

Dette var første gangen i Kynnavassdraget, men blir neppe den siste. 
Her er en side med masse relevant informasjon om Kynna
Opplev Kynna
]]>
<![CDATA[Sikkerhet i kajakk og sikkerhetsutstyr]]>Tue, 05 Jul 2022 06:02:44 GMThttp://kajakkogturliv.no/blog/sikkerhet-i-kajakk-og-sikkerhetsutstyr
Sett med årepose - oppblåsbar, pumpe, åresnor og svamp
Pumpe. Denne er fin og ha når du har utført selvredning eller lignende blir det alltid en del vann i kajakken. Dette vannet bør fjernes for stabilitetens skyld. 
Åresnor. Tja. fordeler og ulemper for alt. Den er fin på den måten at åra er festet i kajakken, men kan også være i veien. Den er fin slik at du kan legge åra i vannet når du tar bilder. Dette må du finne ut av selv. mister du åra uten å ha med ekstra åre har du et problem, Ergo er ekstra åre alltid med på mine turer. Jeg bruker sjelden åresnor. 
Om svamp kan kalles sikkerhetsutstyr er jeg usikker på, men den er til god hjelp og jeg har alltid med meg min på tur. 
Årepose - fastelement
Årepose. Om du velger oppblåsbar eller fastelement er sikkert en smaksak, men husk at den oppblåsbare kan punktere. Den tar mindre plass, kan brettes og legges bak sete. Den krever en innsats når den skal brukes. Jeg er egentlig ikke så glad i ting som kan gå i stykker på tur, men som sagt har den sine fordeler. Fastelement er stor og må legges på dekk bak. Den er da i veien ved selvredning, men den er klar til bruk. tre den på åra og klips fast så er den klar og kan hjelpe deg ved selvredningen. Disse kan også hjelpe deg ved f.eks fiske, eller lunch i kajakken. Du kan også bruke den når du skal dra kajakken på land f.eks. på et svaberg. Du kan også bruke den til å sitte på, ryggstø og vindskjerm for primusen, så her får du egentlig et multiverktøy i tillegg.
En fløyte kan være fint å ha. Det kan være veldig vanskelig å høre roping  i vind. 

Hvis dere er flere som padler sammen kan en taueline være en kjekk ting å ha. En av dere kan bli utsatt for ett uhell. Dere kan bli overasket av vind osv. hvorpå det kan være nødvendig å gi litt ekstra dra hjelp. Husk at dere aldri skal binde kajakkene sammen men koble de sammen med muligheten til å frislippe, hvis nødvendig. på denne er det en gul kule du drar i så vil du frigi deg fra den andre kajakken. 
En kniv i vesten kan være til mer nytte enn at det ser tøft ut. Du kan vikle deg inn i tau under en redningssituasjon, du kan vikle deg inn i garn, og du kan komme over fugl og sel som har viklet seg inn i garn. Velg en kniv som også kan brukes som skrutrekker og har butt spiss. Det er veldig fort gjort å skjære seg selv og eller stikke hull i tørrdrakt og utstyr. Da går alt fra galt til verre, så det er greit å føle seg komfortabel hvis man skal ha et slikt verktøy. Det bør også virke. En sløv kniv er farligere enn enn skarp, og den bør ikke ruste, selv i saltvann. 
]]>
<![CDATA[Liggeunderlag]]>Tue, 07 Jun 2022 13:29:27 GMThttp://kajakkogturliv.no/blog/liggeunderlag
På forrige tur sluttet det forrige underlage å holde tett, etter knappe 10 års bruk. Det var et Thermarest Neo air all season. 10 år med hardt bruk må da være godkjent. 

Da måtte vi kjøpe nytt og vi fikk lyst til å prøve noe annet, og da kanskje et dobbelt. 
Jeg må innrømme at jeg var litt skeptisk. 

Vi gikk for ett Nemo Equipment, som jeg har hørt skal være bra. 

Dette vi valgte har en R-verdi på 3.3 noe som gjør det til et underlag for den varmere årstiden. Det veier 1,55kg i henhold til produsenten og det måler 193x132x9cm. Pakket måler det 24x17cm. 
Jeg sa jeg var skeptisk. Jeg veier betydelig mer enn Hege, så jeg regnet med at når det er passe for meg er det hardt for henne, og disse underlagene skal ikke være for harde om du skal sove godt. 
Vi pumpet det opp, la oss på, og da på siden så hoften presset mot bakken. Det var litt rom for meg før hoften gikk i bakken, og det er slik jeg liker det. Det passet også med luft for Hege
Så var det testen om hvor mye vi kom til å forstyrre hverandre når vi beveget oss, men overaskende nok var ikke det så galt. 
Vi har brukt underlaget tre netter nå og har vel ingenting å klage på. Jeg liker å ligge i underbuksa rett på underlaget med soveposen over meg. Det gikk greit uten at jeg følte at det ble klamt. 
Det er ekstra forhøyning ved hode, vet ikke om det er tiltenkt som pute, men det hjalp pakksekken med dunjakka og ligge i ro. Det er min foretrukne pute. Jeg dyttet den ikke av som jeg ofte gjør ellers. 
Det følger med "pumpesekk" noe jeg også var skeptisk til, jeg stoler ikke på noen innebygd pumpe eller pumpe på strøm, ei heller en pumpesekk, men vil helst bruke min egen munn, klarer jeg ikke det, trenger jeg mest sannsynlig ikke underlag heller, og dette underlaget tror jeg du skal slite med å blåse opp med munn, men den fungerte supert. Det eneste er at stoffet i den er flortynt, selv om det sikkert er sterkt kommer jeg til å kjøpe en ekstra i tilfelle. Kjekt å ha. 

Jeg vet selvfølgelig ingenting om kvaliteten på dette underlaget, men jeg har hørt det er bra. Jeg vet at det ikke kan brukes når det blir kaldt, men da er jeg stort sett alene i alle fall, og bruker ett med R-verd på 5 eller mer.  Det var godt å ligge på, vi opplevde ingen av de tingene vi var redde for, men sov godt begge to. Det holdt tett, Det var ikke merkbart mindre luft når vi våknet. Men hadde det vært kaldere i bakken ville vi kanskje opplevd det annerledes. kald luft tar jo mindre plass enn varm luft, og det er normalt. Blåser du opp maks og det er varmt i teltet kan underlaget sprekke. og vise versa, lite luft som blir kaldere gjør at du kommer ned i bakken og du får ett varmetap, og du kan i verste fall begynne å fryse. Så underlag er viktig for komforten, og det må brukes riktig. Du må forsøke ta hensyn til om det blir kaldere eller varmere i løpet av natten.  

Til sommerbruk og dere er to som ønsker å ikke "gli" fra hverandre om natten, så ga dette underlaget et veldig godt inntrykk. 
]]>
<![CDATA[Pakkliste]]>Tue, 31 May 2022 16:43:59 GMThttp://kajakkogturliv.no/blog/pakkliste
 Telt
Sovepose (til riktig sesong) pakkpose 1 Blå
Liggeunderlag
Pakkpose 2 Grønn
Ekstra klær;
​Underbukser

Kortermet ulltrøye
Tynn ulltrøye
Tykk ulltrøye (vinter)
Lang ullunderbukse
Sokker
Pakkpose 3 Blå
Ullgenser, ulljakke
Lang bukse
Pakkpose 4 Grønn
Tynn dunjakke
Vindjakke
Pakkpose 5 Grønn
Badebukse
Håndkle
Mat og drikke;
Vannsekk (10l)
Pakkpose 6 litt solid lys grønn
Kaffe
Cola (jeg trenger sukker)
Real turmat x ant. dager
Frokost, Polarbrød
Pålegg
Kjeks, sjokolade
Hard wear;
Primus x 2 (Jet Boil og vanlig brenner)
Kaffekjele
Spisebestikk
kaffekopp
Kniv
Kart og kompass (ikke stol på telefon)
Stol (Helinox) jeg begynner å bli gammel
Diverse;
Toalettpapir egen pakkpose 7 Rød
Førstehjelpsutstyr Rød med kors pakkpose 8
Pakkpose 9 svart
Tannkrem, og tannbørste
En taukveil (tørkesnor)
Et par små karabinkroker (kjekt å ha)
Et par større karabinkroker (kjekt å ha)
Hodelykt
Sportstape
Hodepinetabletter
Batterier
Ekstra lighter
Pakkes i egnende pakkposer 10,11,12
Fotoutstyr (hvis behov, telefon er bra)
Bok
Powerbank (alt må jo lades)

Padlevest, Hansker etc. padlesko ,Lue, åre, ekstra åre (alltid)

Med pakkposer mener jeg selvfølgelig vanntette pakkposer. Alt som kan bli bløtt og gå i stykker må pakkes tørt. Det er ikke sikkert lukene på kajakken holder tett. 
​Etter min mening er det lettere å pakke mange små enn noen store poser

Dette er en generell pakkliste, og den må korrigeres litt i forhold til årstid. I tillegg kommer padlebekledningen som kan være alt fra kortbukse til full ullmundur under en tørrdrakt. Jeg har hatt en regel i alle år. Det jeg ikke bruker skriver jeg opp, og det blir ikke med neste gang. Det jeg savner, skriver jeg opp, og tar med neste gang. Slik driver jeg på. Det vil neppe noen gang bli en perfekt liste, men det er lærerrikt, og jo mer unødvendig du fjerner jo mer nyttig kan du ha med deg. Uansett om du skal padle, gå tur eller ut med pulk er det begrenset hvor mye du får med deg, og eller orker å bære eller dra på. 
Da har jeg pakket det jeg trenger og er klar for tur. 
]]>
<![CDATA[May 30th, 2022]]>Mon, 30 May 2022 04:45:13 GMThttp://kajakkogturliv.no/blog/hallbar-skargard<![CDATA[På leting etter teltplasser]]>Wed, 25 May 2022 22:00:00 GMThttp://kajakkogturliv.no/blog/pa-leting-etter-teltplasser26-29/5-22.
Disse dagene brukte Hege og jeg på å bli kjent i nye områder for oss. Det var meldt vind stort sett hele helgen med kast på opp i mot 20m/s, så vi fant det klokt å padle innaskjærs denne turen. 
Det første døgnet var vi nede ved Havstensund, og parkerte på en stor parkeringsplass rett ved inngangen til "sentrum" 

Vi hadde sett på kart at det kunne være fint å ligge på Øya Havsten. Dagen etter padlet vi litt rund og fant 2 andre teltplasser på denne øya. Vi padlet også ut til  Amundholmen her er det fint og er et bedre alternativ. På Havsten er teltplassene preget av å gro igjen, men de kan fortsatt brukes, og sjansen for å få være alene er større enn på Amundholmen. Her er det plass til mange telt, det er fine strender og litt mer åpent. Skal vi forbi her igjen er det nok her vi kommer til å sette teltet. 
Både på Havsten og Amundholmen er det toalett, men toalettet på Havsten er litt trælete å komme til, og å finne. Fra vår teltplass var det enklest å padle dit. ​
Teltplassen på Havsten. Denne finner du på sørøstenden. Den er avmerket på kartet du finner under Havstensund.
På denne stranda som ligger på andre siden av bukta som ligger bak teltet, ligger det et toalett inni skogen. Det er nærmest usynlig fra sjøveien. Men det var et ryddig rent toalett, med papir og "dobark"  
Badeplass Amundholmen
Det er plass til mange telt på Amundholmen dette er på nordsiden
Dagen etter padlet vi inn igjen og kjørte opp til Rossöhamn. Her er det en stor parkeringsplass, I tidsrommet 15.06 - 15.08 må man parkere på langtidsparkeringen som ligger ca. 600m før hamnen. Nå padlet vi ut til klinken og fant denne leirplassen
Vi forsøkte også å finne et par andre leirplasser, men disse tror jeg har grodd igjen. Det er mulig du kan sette opp et lite telt på stedene, men jeg vil nok ikke kalle det leirplass. Men den vi fant var fin den, og liten slik at du får være alene på denne. Det er bebyggelse på Øya, selv om vi ikke så eller hørte noe til det. Ett unntak var det da vi lå i teltet hørtes det ut som det kom hester travendes. Det viste seg å være to store hunder, som ble ropt inn før vi rakk og se dem. 
Her ble vi liggende i to dager pga. regn og vind. Når vi så dro hjem var det pling sol, og nesten ikke vind, så vi la turen utenskjærs og tok en omveg til bilen. Speilblankt hav og Kosterøyene i sikte, men vi måtte hjem, så det får bli senere. 
]]>
<![CDATA[Telt]]>Sun, 22 May 2022 17:00:09 GMThttp://kajakkogturliv.no/blog/telt
Et telt er et telt, eller?
Det finnes et utall med telt å velge mellom, men hva trenger man egentlig, og finnes det ett telt som dekker alt? Det kommer antagelig an på hvem du er og hva det skal brukes til. 
Hvor mange skal ligge i det?
hvor ofte vil det bli brukt?
Skal man kunne kokkelere i teltet?
Hvor skal det brukes? 
Når skal det brukes? sommer/vinter
Skal det bæres, pakkes i kano eller kajakk? osv.

Uansett hvem du er eller hva det skal brukes til mener jeg at det bør tilfredsstille noen enkle krav. 
1. Det må tåle regn. Uansett om du bare skal bruke det en gang i blant. Hvis ikke bør du være helt sikker på været når du bruker det. Drypper det gjennom sømmer eller lekker i glidelåser blir sovepose og alt annet bløtt, og det fremmer neppe turlysten.

2. Du må kunne åpne det selv i regn uten at regnet kommer rett inn i innerteltet. De fleste telt har et ytre og ett indre telt. I ytterteltet mener jeg du bør ha plass nok til å kunne koke deg en kopp kaffe og oppbevare det utstyret du ikke tar med deg inn i teltet. 

3. Det bør være mulig å demontere innerteltet fra ytter teltet innenifra. Er ytter teltet plask vått etter nattens regnvær og jeg skal videre bruker jeg å pakke innerteltet for seg selv, holde det så tørt som mulig. Pakker du de sammen blir alt vått, og hvis du ikke har mulighet til å tørke det før du setter det opp igjen, kanskje til og med i regnvær, ja da blir det vått. og så blir soveposen våt osv. Er det pling sol og litt vind tørker det i løpet av minutter. 
Med andre ord, telt disiplin er viktig. Det kan i beste/verste tilfelle redde turen din og i ekstreme tilfeller være det som redder deg

4. Etter min mening er alle telt jeg har vært borte i små i forhold til beskrivelse. Ett enmannstelt blir for lite. Da velger jeg et beregnet på 2. skal vi være 2 velger jeg 2-3 eller 3 manns osv. Jeg synes det er greit å kunne bevege meg i teltet, skifte, spise osv. Har du mulighet så se teltet og prøveligge det,, så gjør det. Du kan bli overasket av skikkelig drittvær, og kan måtte tilbringe mange timer sammenhengende i teltet. Det hender titt og ofte at jeg har besøk av mus i teltet. har jeg glemt maten i forteltet, hender det at jeg har ufrivillig delt maten min. Jeg har også blitt vekt av 5 granmeiser, som søkte ly for vind og regn og som hadde funnet maten min. Så ta med maten inn, og de tørre ekstra klærne osv. Det er greit med litt plass.  

Så hva er et godt telt? Jeg har i løpet av mine 4 tiår på tur hatt mange forskjellige typer og mange forskjellige merker. Billigtypene synes jeg du skal glemme. i og med at du leser dette, antar jeg du skal på TUR. 

Av alle telt jeg har hatt har Helsport aldri vært helt feil. men av disse igjen er det tunellteltene som best dekker mitt behov. her får du et stort fortelt hvor man kan oppbevare utstyr, kokkelere osv. 
Disse var litt tunge tidligere, men nå får du Light modellene, noe som gjør at du kan velge et hakk større telt selv om du er alene. under er to tunelltelt fra Helsport. Det grønne har vært med meg i over 25 år. 
,Når vi har vært to eller flere og vi skal gå på tur i skog og fjell har disse vært og er mine favoritter. jeg velger vel fortsatt det lilla Helsport Lofoten hvis vi skal padle andre steder enn på havet. Disse modellene står fint med bruk av 6 plugger. de har store fortelt til lagring og kokkelering. Men skal du ut på havet og eller vindutsatte plasser, så tåler ikke disse teltene like mye vind som f.eks det under. Det kan være direkte farlig å kokkelere i disse teltene hvis vinden er sterk nok. Man må i alle fall være sikker på at teltet er bardunert tilstrekkelig
Dette teltet fra Hilleberg, Hilleberg Allak er av mange foretrukket på padleturer. Det har tre stenger som krysser hverandre, og er uten tvil det mest stabile teltet jeg noen gang har brukt. I tillegg har det som alle andre "seriøse" telt storm barduner. Det står på rolige dager helt av seg selv, og du kan sette det opp på fjell og i sand.
Selv om det er selstående er det nok å anbefale å bruke noe til fortøyning, men du kan i stedet for plugger bruke steiner, bruke bardunene til feste i busker o.l. Ikke sett teltet på en steinhylle eller lignende hvis du ikke er helt sikker på været. blåser det opp fungerer teltene nesten som en fallskjerm. Det vil gjerne opp i luften. I dette teltet er det mindre plass i forteltet, det er ett på hver side, to innganger, men du har fortsatt plass til å kokkelere. Vær trygg på hvordan utstyret du bruker fungerer. En teltbrann er ikke noe å ta lett på. Dette er også vesentlig større og tyngre, og mindre, enn Helsport sitt Lofoten, så det får ikke bli med på fotturer. Dette teltet er kun brukt i kajakken.

Padler du kano har du masse plass. Alle disse teltene er fantastiske alternativer, men nå har du plass til enda mer, og er dere en familie, eller dere bare ønsker enda mer  plass er dette et fantastisk telt. 
Bergans Wiglo. Her er det god plass til en familie på fire. Du får også større modeller. Det står godt i vind, men er stort og tungt hvis det skal bæres langt, det vil også ta mye av den begrensede plassen du har i en kajakk. Bergans har andre alternativer, og sikkert noen gode, men min erfaring er at det er litt varierende kvalitet på teltene deres. Men dette er mitt Kano telt.
Jeg har også hatt telt fra mange andre produsenter, og noen av de har telt av topp kvalitet, men som allikevel av andre grunner ikke har blitt valgt igjen, og noen av de har rett og slett ikke holdt mål. Husk at telt kan gå i stykker, stenger kan knekke, de kommer til å knekke, glidelåser kan miste tenner å slutte å fungere, du kan få rift osv og da ønsker  du  service. Helsport, Hilleberg og Bergans gir deg denne servicen. Det er i hvert fall min erfaring. Andre gjør nødvendigvis ikke det. Også min erfaring. 
Jeg vet også at mange vil være uenige med meg. Helsport, Hilleberg, Bergans og alle andre teltprodusenter har mange andre modeller enn jeg har beskrevet. Men disse er mine klare favoritter. Er du gramjeger?, er ikke plass så viktig?, tåler du litt fuktighet osv. så kan du finne andre alternativer, som kan passe deg bedre. Når alt kommer til alt er smaken som baken. Den er delt. Uansett håper jeg dette kan være med på å gjøre valget av telt til en enklere affære. Det er også greit å tenke på at et større telt begrenser dine muligheter for gode teltplasser. Der det er plass til et lite telt, får du kanskje ikke plass til ditt.  For meg handler det om å ha det så bekvemt jeg overhode kan ha det, når jeg er på tur. Skal du introdusere familien eller andre til turlivet, er det ingenting som ødelegger mer enn at du er våt, kald og sulten. 

En siste ting, uansett hvordan vær jeg har hatt henger jeg alltid teltet til tørk. Det gjelder forøvrig også sovepose, liggeunderlag og annet utstyr som bør lagres helt tørt. 
Passer du på utstyret ditt har du det lenge, og da blir det ikke så dyrt i lengden, og rettferdiggjør i alle fall for meg å legge litt penger i utstyret. 

God tur :-)
]]>